Greyhound

 

Greyhound eli englanninvinttikoira on maailman nopein koirarotu, jonka huippunopeus on jopa yli 80 km/h. Greyhound on yksi maailman nopeimmista maalla elävistä eläimistä. Se metsästää näöllään ja nappaa helposti saaliinsa kiinni juoksemalla.

Greyhound on myös yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Sentyyppinen rotu on alkujaan kotoisin Lähi-Idästä ja Pohjois- Afrikasta, missä sitä on käytetty lemmikkinä ja metsästyskoirana. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät greyhoundista ovat ehkä jo ajalta 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.
Tiettävästi ensimmäiset greyhoundit saapuivat Brittein saarille kelttien valloitusretkien myötä viidennellä ja kuudennella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua.

Greyhoundin omistaminen ja sillä metsästäminen oli pitkään ainoastaan aatelisten yksinoikeus, aina 1200-luvulle asti, jona aikana greyhoundin tappaminen tai vahingoittaminen vastasi rikoksena jalosukuisen murhaa. Rangaistus greyhoundin taposta oli kuolema.

Greyhound-uroksen säkäkorkeus on 67 - 77 cm ja paino 27 - 40 kg, nartun säkäkorkeus on 63 - 71 cm ja paino 22 - 32 kg. Kaikki värit ovat sallittuja.

Kotikoirina greyhoundit ovat enimmäkseen ihmisystävällisiä, rauhallisia, hyvin sopeutuvia ja helppoja kavereita. Greyhoundit ovat yleensä hyvin avoimia ja sosiaalisia koiria. Ne nauttivat suunnattomasti sohvasta ja hyvästä ruuasta. Mutta niistä saa myös hyvää lenkkiseuraa, varsinkin jos ne saavat juoksennella vapaina. Greyhound on myös mainio lapsiperheen koira.

Greyhound on erittäin lihaksikas ja voimakas koira. Sen ruumiinrakenne on ihanteellinen juoksemiseen, niinpä onkin helppo todeta, että se on luotu juoksemaan.

Greyhoundilla on voimakas saalistusvietti. Karkuun lähtevä rusakko, kissa tai muu laukaisee tämän vietin ja greyhoundista tulee saalistaja. Mutta kadottaessaan näköyhteyden saaliiseen, se yleensä luopuu saalistuksesta. Tämä ominaisuus kuitenkin asettaa vaatimuksia siihen, missä greyhoundia voi juoksuttaa vapaana. Esimerkiksi autotien läheisyydessä ei kannata päästää koiraa vapaaksi.

Harrastuskaverina greyhound on mitä mainioin. Radalla se muuttuu kotisohvan valtaajasta tulisieluiseksi taistelijaksi, joka antaa aina kaikkensa. Saalistusvietti kohdistuu silloin sähköjänikseen.

Koiran treenaamisessa on avainasemassa säännöllisyys. Liikunnan määrä sinänsä on yllättävän pieni, ei suinkaan kymmenien kilometrien lenkkejä, kuten usein virheellisesti luullaan. Päivittäinen liikunta ja ulkoilu tapahtuvat kuten muillakin koiraroduilla. Tämän lisäksi ajankohdasta riippuen tehdään esimerkiksi niin sanottuja vetoharjoituksia 1-2 kertaa viikossa. Kun on valmis säännölliseen työskentelyyn koiransa kanssa, on mahdollista omistaa huippunopea karvaformula, jonka kanssa on mahtavaa touhuta radalla ja sen ulkopuolella.

Greyhound rakastaa juoksemista, siksi sille on luotava mahdollisuus turvalliseen vapaana juoksemiseen jo pikkupennusta asti. Kun se pääsee alusta asti juoksemaan vapaana, se oppii hallitsemaan kehonsa. Lisäksi sen luusto, lihaksisto ja koko keho vahvistuu ja kehittyy koiran valtavan nopeuden vaatimalle tasolle.

Pienen greypennun hyvä elämä on tehty rakastavasta kodista, paljosta hyvästä ruuasta ja vapaana juoksemisesta. Näillä eväillä onnistuu luomaan hyvän yhteisen elämän greyhoundinsa kanssa niin kotona kuin harrastuksissa.

Yhteystiedot

Hannu Niemi
Laitila

p.040 520 0512

hannu.t.niemi@gmail.com